Saját könyvtár a gépeden, avagy hogyan használjuk a Calibre programot?

Amennyiben neked is van e-könyv olvasód, talán ismerős lehet számodra a Calibre. Ez egy ingyenesen a számítógépedre telepíthető program, mely az e-book könyvtár menedzselésére és a különféle e-könyv formátumok kezelésére és konvertálására alkalmas. Szinkronizálhatod az e-book olvasóddal, így könnyen tölthetsz fel rá könyvet, adhatsz hozzá borítót, és olvashatod a könyveidet a gépeden, mindegy milyen formátumban vannak azok.


Megtalálhatod a Calibre hivatalos honlapján (vagy a szoftverbázison is).
Gépigény: a Calibre honlapján tudod kiválasztani az operációs rendszernek megfelelő linket. 
A program kompatibilis: Microsoft Windows – XP, Vista, 7, 8, Apple OS X, Linux.

Egy kis Calibre történelem:
2006 októberében alakult meg, nem sokkal az első e-inkes olvasó (SONY PRS-500) megjelenése után. A program atyja Kovid Goyal.

Alapok

Nem vagyok profi Calibre használó, de pár nagyon hasznos dolgot megtanultam használat közben, amit szívesen megmutatok.

Miután letöltötted és sikeresen telepítetted a programot egy ”beállításvarázsló” megkérdezi, hogy milyen nyelven szeretnéd használni, illetve ki kell választani egy mappát a könyvtáradnak. Szintén itt tudod beállítani, hogy milyen készüléket használunk.



Beállítás után egy Quick Start Guide (angol nyelvű használati útmutató) fog várni a könyvtáradban.
Könyv hozzáadása

Program megnyitása után felül található a menüsor, ami 14 gyorsgombot tartalmaz. Ez egy kicsit átalakul amikor csatlakoztatod az olvasódat. A legfontosabb gyorsgombok (szerintem): Új könyv, Metaadatok szerkesztése, Konvertálás, Könyv törlése és a Beállítások. 


A bal felső gombbal lehet új könyvet hozzáadni a gyűjteményhez. Tallózással válaszd ki a megfelelő könyveket.




Ha konvertálni szeretnéd a könyvet mielőtt felteszed a készülékedre, akkor nagyon hasznos funkció a Konvertálás gomb (balról a harmadik).




Egy könyv kiválasztása után meg tudjuk adni, hogy milyen kimeneti formátumot szeretnénk. Érdemes konvertálás előtt megnézni, hogy az e-bookod milyen formátumot támogat. Nekem eddig nem igazán volt problémám vele, igaz pdf-et se nagyon szoktam olvasni, azzal lehet, hogy kicsit tovább dolgozik.




Ezután a könyv törlése opció melletti kis gomb megnyomásával lehet a szükségtelen formátumot törölni, vagy akár mindkettőt is.

Ha csatlakoztattad az e-book olvasódat a gépedhez, akkor megjelenik a Küldés az eszközre és az Eszköz gomb. Ezzel egyszerűen fel tudod tenni a könyvedet az olvasódra.
Ha sikeresen átküldted, akkor a Calibre kiírja, hogy a könyv fent van a fő memórián.





Ha többet szeretnél kihozni e-könyveidből, akkor hamarosan hozom a Calibre haladóknak című cikkemet. Jó olvasást addig is!

Megjegyzések

  1. Szia, nekem inkább kérdésem lenne. Mielőtt átküldeném az ebookra a könyvet, be lehet jelölni, hogy az eredeti borítóval jelenjen meg a könyv az ebookon. Na most nekem valahogy ez nem sikerül. Hiába pipálom ki ezt a lehetőséget, nem jelenik meg a borító a könyvtárban. Szerinted mi lehet a probléma?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Macskakaki, avagy a ronda, de finom süti

Madarat tolláról... 3