Könyvsorozat ajánló: krimi

Szeretem a könyvsorozatokat, de általában elég sokat szenvedek a megfelelő megtalálásával. Elég sokba bele is kóstoltam, de nem ragadtak meg annyira. Ha te is hasonló cipőben jársz, talán érdekelhet a következő összeállítás, melyben minden a krimi körül forog.
(Agatha Christie Poirot és Miss Marple sorozata nagy kedvenceim, rajtuk nőttem fel, így róluk külön szeretnék majd írni.)





A könyvek sorrendje teljesen véletlenszerű.

Karin Slaughter: Grant County 
Karin Slaughter amerikai írónő első regénye a Nadragulya 2001-ben jelent meg. Több mint 30 millió könyvet adott el világszerte, és 35 nyelvre fordították le műveit. Grant County sorozata 6 résszel büszkélkedhet, amelyben Sara Linton halottkém és a volt férje Jeffrey Tolliver rendőrfőnök a városban történt bűntényeket igyekszenek felderíteni.
Kicsit régebben olvastam el, de elég nagy benyomást tett rám. Ha szereted az izgalmas elbeszélést, brutális témákat, a meglepő fordulatokat és az erős karaktereket, akkor érdemes megpróbálkoznod ezzel a sorozattal. Akinek gyengébb a gyomra nem feltétlenül fog minden részt élvezni, hiszen Sara halottkém, és jóvoltából hátborzongatóan részletes (legalábbis egy laikus számára) boncolási folyamatokkal ismerkedhetünk meg.

Kristina Ohlsson: Fredrika Bergman 
Kristina Ohlsson svéd írónő, dolgozott többek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) terrorizmusellenes szakértőjeként, a Svéd Titkosszolgálatnál, és a Svéd Külügyminisztériumban.
Az 5 kötet Fredrika Bergman bűnügyi elemző és Alex Recht felügyelő ügyeiről szól, és mindegyik különböző témákat dolgoz fel (pl.: gyermekek elleni erőszak, menekültek, bevándorlás, terrorizmus). A történetek és a szereplők is kidolgozottak. Nagyon különös, hogy Kristina nem bánik kesztyűs kézzel a karaktereivel. A regények majdnem ugyanolyan izgalmasak, számomra egyedül az 573-as járatról szóló rész volt egy kicsit gyengébb.
Neked való ez a sorozat, ha érdekelnek a fent említett témák és kedveled a skandináv krimiket.

M. C. Beaton: Agatha Raisin
M. C. Beaton skót írónő, 1979 óta alkot.  Marion Chesney néven sikeres történelmi romantikus regényeket írt, ilyen pl. az Az utazó házasságközvetítő című sorozata. Beaton néven pedig 2 sikeres krimisorozatot is kiadott. Az egyik ilyen a Hamish Macbeth, a másik pedig az Agatha Raisin sorozat, melynek eddig 19 része jelent meg.
Agatha Raisin menő reklámügynök Londonból visszavonul, és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Annyira szeretnék én is eljutni oda! Hamarosan mindenféle kalandokba és gyilkosságba keveredik. Agatha nem igazi nyomozó és nem is a legbarátságosabb főhősnő, akivel valaha dolgod volt, de szerintem lehet érezni rajta a változást.
Érdemes elolvasnod, ha nem hagyományos krimire, hanem egy könnyedebb hangulatú olvasmányra, kikapcsolódásra vágysz, ahol központban van a vidéki angliai élet (és mellette körítésként a gyilkosság).
2014-ben forgattak egy tévéfilmet az első részből (Agatha Raisin és a spenótos halálpite), 2016-ban pedig elindult a könyvek alapján készült bűnügyi sorozat.

Stieg Larsson: Millenium 
Stieg Larsson svéd író, újságíró 2004 novemberében hunyt el. Első regényét A tetovált lányt 9 hónappal halála után adták ki, és nagy sikert aratott. Eredetileg 10 kötetet tervezett, de sajnos csak 3 jelent meg. A sorozat főszereplői Mikael Blomkvist újságíró és Lisbeth Salander a tetovált lány. A karakterek erősek, Lisbeth különösen, ő igazi egyéniség, vagány hősnő. A történet összetett, olyan mint egy kirakós, ahol össze tudjuk illeszteni a darabokat. Elég aktuális témákat feszegetnek a könyvek, van itt például politika, nemi erőszak, lánykereskedelem. Nagyon megszerettem a sorozatot, szerintem részről részre jobb lett, ajánlom mindenkinek, aki szereti ezt a műfajt.
2015-ben David Lagercrantz írt egy folytatást Ami nem öl meg címmel. A folytatás új elemekből építkezik, és nem Larsson a negyedik részhez készített vázlataiból épül fel. Nem tudtam még elolvasni a folytatást, szóval nem tudok róla nyilatkozni, de egyszer majd bepótolom.
Az első részből egy 2009-es (svéd) és egy 2011-es (amerikai) film is készült, továbbá a svédek a másik 2 részt is leforgatták.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Saját könyvtár a gépeden, avagy hogyan használjuk a Calibre programot?

Macskakaki, avagy a ronda, de finom süti

Madarat tolláról... 3