Mats Strandberg, Sara B. Elfgren: A kör (Engelsfors-trilógia 1.)

Boszorkányok pedig vannak
Engelsfors apró, festői kis város Svédországban. Az itteni középiskola elsősei között van hat lány, akik különböznek a többiektől. Semmi közös nincs bennük, csupán az, hogy mindegyikükben természetfeletti erő lakozik.
Épp hogy elkezdődött a tanév, amikor egy halott fiút találnak az iskola egyik mosdójában. Mindenki öngyilkosságra gyanakszik, kivéve a hat lányt. Egyedül ők sejtik az igazságot. Egyik éjjel, amikor a hold kísérteties vörös színre festi az eget, a lányok találkoznak a parkban. Maguk sem értik, mi vezette őket oda, csak azt tudják, szükségük van egymásra. Boszorkányok lettek. Egy ősi prófécia szerint kiválasztottak.
A rejtélyes gyilkosság óta a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Pedig fogytán az idő, mert valami vadászik rájuk, és ha nem találják meg, nem pusztítják el az ismeretlent, akkor ők halnak meg…
Kiállhatatlan szülők, iskolai gondok, barátság, szerelem, varázslat és halál tölti be az ifjúsági Engelsfors trilógia első kötetének lapjait.
A fiatal svéd szerzőpáros első közös könyve hihetetlen sikert aratott, és már huszonegy nyelven olvasható.


"Mint a testvérek, akik nem választhatják meg a testvérpárjukat, a Kiválasztottak sem választották egymást. És mint a testvéreknek, nekik is meg kell tanulniuk együtt élni."

Pár éve már volt szerencsém az Engelsfors-trilógia első 2 részéhez, de a harmadik akkoriban még nem jött ki. Mivel már abszolút nem emlékeztem mi történt, úgy döntöttem, hogy elkezdem előröl a sorozatot.

Összefoglaló
Egy kis svédországi városkában, ahol általában semmi nem történik, meghal egy fiú az iskolában, melyet öngyilkosságnak tudnak be. Nem sokkal a tragédia után, 6 lány nem csak azt fedezi fel, hogy természetfeletti erőkkel rendelkeznek, hanem azt is, hogy Elias halála gyilkosság volt, és ők is veszélyben vannak. A probléma csak az, hogy ők hatan nem is lehetnének különbözőbbek.

A karakterekről:

Minoo, Rebecka, Anna-Karin, Vanessa, Linnea, Ida

A könyv karakterközpontú, és mivel ilyen sok boszorkány tartozik a körbe, mindenki találhat valakit, aki közelebb áll hozzá. A 6 lány személyisége elég más, így ez a természetfeletti veszélyen kívül külön feszültséget ad a kapcsolatukhoz. Ennek ellenére is kénytelenek szövetkezni, így pedig akarva-akaratlanul is barátág alakul néhányuk között. A 6 lányról nem szeretnék túl sokat mondani, de tetszett, hogy ugyan mindegyiküket lehetne egy szóval jellemezni, ha csak felületesen ismered meg őket, mégis sokkal több van a jellemükben ennél, nem minden fekete-fehér. Minoo és Vanessa karakterét kedveltem meg legjobban, a többiekkel pedig elég változó viszonyom lett. Anna-Karin esete a legérdekesebb szerintem, a lány, akit zaklatnak, majd az ő kezébe kerül a hatalom. Van egy Nicolaus nevű kísérőjük is, aki annak ellenére, hogy rendes, mintha nem lenne személyisége.
Ami nagyon zavart, az a jelen idő, de azért jó, hogy nem csak 1 lány szemén keresztül látjuk a történetet.

A cselekményről:
Elég ambivalens érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Szerettem, viszont úgy érzem, hogy egy cseppet sem hibátlan. A legnagyobb problémám a hossza, szerintem ha mondjuk 150 oldallal kevesebb lett volna, akkor kicsit cselekményesebb lehetett volna. Tetszett, hogy karakterközpontú, viszont ez lett az egyik hátránya is, ugyanis túl sok idő ráment a drámájukra, hiányzott az akció belőle. Vagy a 150 oldal alatt inkább megtudhattunk volna többet a mágiájukról. Úgy érzem, mintha az nem lett volna rendesen kidolgozva, a vége pedig különösen gyenge lett szerintem.
A másik bánatom pedig az, hogy inkább angolosnak tűnt, mintsem svédesnek, pedig imádom az országot. 
Ennek ellenére valamiért mégis tetszett. Értékeltem, hogy nem próbál úgy csinálni a könyv, mintha a lányok tökéletesek lennének, hisz mindannyian elég messze állnak attól. Nem visel rózsaszín szemüveget a tinikkel kapcsolatban, azaz még tipikusan tinis dolgokat is csinálnak, sőt alkoholhoz, droghoz is nyúlnak. (Már amelyikük.) Szerencsére a szerelem nem kapott központi részt, inkább a családi dráma, ami szintén plusz pont.
Túl nagy meglepetésekre azoban nem kell számítani. Nekem mégis tetszett, mindjárt kezdem is a következő részt. Ja, és film is készült belőle, majd egyszer lehet, hogy lecsekkolom.

Ajánlom, hogy ha szeretnél egy sötétebb hangulatú ifjúsági fantasyt svéd köntösben! :) 

Értékelés:



Forrás!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Saját könyvtár a gépeden, avagy hogyan használjuk a Calibre programot?

Macskakaki, avagy a ronda, de finom süti

Madarat tolláról... 3